6 Haziran 2009 Cumartesi

Abdullah Öcalan Kimdir?



Abdullah Öcalan, PKK terör örgütü kurucu lideri. ABD, Avrupa Birliği, İngiltere ve diğer bir çok ülkenin terör örgütleri listesinde yer alan PKK terör örgütünün başı.

1948 yılında Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi Amara (Ömerli)köyünde doğdu. Babası Kürt kökenli, annesi ise Türk'tür. 1971 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kaydoldu. Buradaki eğitimi yarıda bırakarak Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde kamu yönetimine geçti. Daha sonra 27 Kasım 1978 tarihinde Diyarbakır'ın Lice ilçesi Fis köyünde PKK terör örgütünü kurdu. Kısa bir süre sonra Suriye'ye geçen Abdullah Öcalan, örgütün eylemlerini buradan yönetmeye başladı. Türkiye'nin baskıları sonucu Suriye, Öcalan'ı topraklarından çıkarmak zorunda kaldı. Suriye'den Rusya'ya, oradan İtalya'ya geçen Öcalan, İtalyan Hükümeti tarafından da ülkeden çıkarılınca kendisine başka yer aramaya başladı. Yunanistan Hükümeti, PKK'nın liderini Kenya Büyükelçiliği'nde saklamaya karar verdi.

MİT ve Bordo Bereliler tarafından PKK (Paket Kenyada Kutulandı) operasyonu ile Kenya'da yakalanan PKK liderinin üzerinden sahte bir Kıbrıs Rum Kesimi pasaportu çıktı. Türkiye'de, İmralı Cezaevi'nde yargılandı ve idam cezasına çarptırıldı. Abdullah Öcalan idam cezası Yargıtay tarafından 25 Kasım 1999 tarihinde onandı. Çıkarılan bir yasa ile idam cezası kaldırıldı. İmralı Cezaevi'ndedir.

Kaynak: Wikipedia

0 YORUM YAZ:

Sayaç